Badanie poziomu cukru we krwi – na czym wierzy i kiedy warto je spełnić? Badanie poziomu glukozy we krwi to niepowtarzalne z pewnych badań diagnostycznych. Kupi ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i naprawdę je pomagać. Dowiedz się, kiedy udać się na poszukiwanie, a także która istnieje prawda poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we krwi – na czym wierzy i kiedy warto je spełnić?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien robić badanie poziomu glukozy? Każdy rozsądny człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w kierunku wykrycia cukrzycy ciążowej), a także osoby z linii podwyższonego ryzyka, m.in.:
cierpiące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których występuje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do badania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy przedstawia się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i odrzucić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki jest brany i usuwany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może zatem zaprezentować się zaniżony. Dobę przed testem warto też unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy polega na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można przygotować również test obciążenia glukozą, który polega na badaniu poziomu cukru we krwi na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po terminie ostatniego czasu poziom cukru powraca do zasady. Skoro nie, istnieje zatem znak do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u kobiet zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u kobiet zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru jest po spożyciu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji idzie do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z natury do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany istnieje w wątrobie. Norma cukru po życiu jest więc odmienna z jego okresu na czczo. Gdy glukozy we krwi jest za mało, przystępuje do tzw. hipoglikemii, której faktami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może sprawić nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zobaczyć objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W niniejszy sposób organizm świadczy o zbyt wielkim poziomie glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, przedłużający się stan hiperglikemii może prowadzić niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?